Kycklinggryta

Idag har jag varit hemma hos mamma och Claes och jag stod för middagen. Gjorde en kycklinggryta med ris. Lite tager vad man havergryta och inget speciellt. Men ni ska ändå få receptet, just för att det är så enkelt och gott!
Receptet räcker till ca 5 personer.
Matfett att steka i
1 gullök
4 kycklingfiléer
Wokgrönsaker
1-2 vitlöksklyftor
2 dl creme  fraiche paprika chili
2-3 creme fraiche (om man vill ha lite mer smak, ta mer av paprika chili istället)

Kryddor som salt, vitpeppar, paprika, chili.

Börja med att hacka gullök, och strimla kycklingen.
Hetta upp fett i en stekpanna, och bryn löken. Stek sedan kycklingen tills den blir genomstekt och ha i wokgrönsakerna. Det kan vara bra att hälla över det i en gryta eller större stekpanna. Krydda.
Låt grönsakerna bli varma, pressa i vitlöken och ha i creme fraichen. Låt det puttra i ca tio minuter.
Servera tillsammans med ris eller pasta och en grönsallad!

Ugnsbakad lax med bulgursallad

Hej på er. Long time no seen. Har de rätt bra och lever livet som ni kan läsa mer om här!
Tänkte skriva om den supergoda maten jag åt till middag för en stund sen. Lax, som börjar bli rätt vanligt i den här bloggen hehe, men det är ju så fruktansvärt gott.

Slängde mest ihop lite saker jag tycker om hoppades på de bästa. Vad jag använde mig utav till två personer var:
2 laxfiléer
2 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
lite chilisås
1/2 tomat finhackad
1 vitlöksklyfta pressad
kryddor, som salt, chili, spiskummin
2 port. bulgur
några soltorkade tomater
några inlagda vitlöksklyftor (jag hade med chilismak)
1/2 citron, skalet och ev. lite saft
olivolja
kryddor

Ungefär så såg det ut, hehe... så nu gör ni såhär.
Börja med att blanda ihop fraichen, sambal oelek, chilisås, tomaten, vitlöken och kryddorna. Smörj in en form med olivolja, salta laxen och lägg i den. Häll sedan över såsen och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 20-25 minuter.
Koka bulguren enl. förpackningen. Hacka de soltorkade tomaterna och vitlöksklyftorna. När bulguren är kokt, hetta upp fett i en stekpanna och häll i bulguren, tomaterna, vitlöken och citronskalet, ev. saften.
Låt allting bli varmt och häll i lite olja och krydda.
And voíla! Servera allt tillsammans med en grönsallad. Lycka till!

Chocolate chip brownies med pistachnötter

♥225 g rumstempererat smör
150 g mörk blockchoklad
4 3/4 dl vetemjöl
1 1/4 dl strösocker
4 ägg, lätt uppvispade
75 g hackade pistachmandlar
100 g vit blockchoklad
florsocker till pudring

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en form, 23x23 cm stor.
Smält smör och mörk choklad i en kastrull på låg värme under omrörning. Låt svalna något.
Sikta ner mjöl i en skl och rör ner socker. Rör ner äggen i chokladsmeten och blanda ner det i mjölblandningen. Vispa detta väl. Hacka den vita chokladen, häll ner den och nötterna i blandningen och häll sedan smeten i formen. Se till så att den fördelas väl. 
Grädda i 30-35 minuter, eller tills kakan känns fast. Låt svalna i 20 minuter, stjälp sedan upp på galler för att svalna helt. 
Skär kakan i ca 12 bitar och sikta över florsocker.

Tom ka gai

I helgen har jag varit hos min morbror och hälsat på. De första jag såg när jag gick in i köket var nudlar, kyckling och kokosmjölk så förstod nästan direkt va de tänkt göra. Tom ka gai är en thailändsk soppa med nudlar och kyckling och jag åt det flera gånger när jag var i thailand. Inte så svårt att göra faktiskt och det blev riktigt gott! Receptet hämtade vi på recept.nu , men ska självklart lägga in de här också.
Vad som behövs:
Ingredienser
3-4 kycklingfiléer
150 g färska champinjoner
160 g körsbärstomater
3 st citrongrässtjälkar
1-2 röda chilifrukter
2 salladslökar
8 dl hönsbuljong
8 dl kokosmjölk
1 msk riven färsk ingefära
5 limeblad
4 port äggnudlar
2 msk fisksås
0,5 dl färskpressad limesaft (1-2 lime)
1 kruka koriander
Ev. Lime och chili till garnering
Do it like this!
Skär citrongräsen tunt, kärna ur chilin och skär den i tunna skivor.
Blanda buljong och kokosmjölk i en kastrull, tillsätt ingefära, citrongräs, limeblad och chili och låt det koka upp och sedan sjuda i ca 15 minuter.
Skär undertiden kyckling i strimlor, champinjoner i skivor och halvera tomaterna.

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg ner kycklingen i soppan och sjud tills den är genomkokt, i ca 5 minuter. Tillsätt champinjoner och tomater och låt sjuda ytterligare någon minut.

Blanda i fisksås och limesaft. Skiva salladslöken och hacka koriander.
Lägg upp nudlarna på botten av soppskålarna.

Häll på soppa och strö över salladslök, koriander och servera direkt med limeklyftor. 
Om mera hetta önskas, toppa med lite mer skivad chili.






Systerkaka!

Hej på er. Längesen jag la in något här, men har inte haft något att lägga in. Men förra veckan bakade jag denna kakan.
Väldigt god faktiskt, dock en riktigt stor sats. När vi gjorde denna fick vi fyra sånna här kakor, så det är ju en stor sats men halvera den ifall ni inte vill ha så mycket. Men för en hel sats behöver ni iallfall!
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
500 g mjölk
6 äggulor
125 g maizena majsstärkelse
50 g smör
1 ägg + en skvätt vatten till pensling

Degen: 
75 g jäst
5 dl kall mjölk
1200 g vetemjöl
200 g strösocker
200 g rumstempererat smör
20 g stötta kardemummakärnos
5 g salt


Glasyr: 
120 g florsocker
20-25 g vatten
Så... nu när ni har allt, börja med vaniljkrämen så att den hinner svalna. Dela vaniljstången på kängden. Skrapa ner fröna i en kastrull, lägg ner stången, tillsätt mjölken och låt koka upp. 
Vispa äggulor, socker och maizena och tillsätt den varma vaniljmjölken. Ta bort vaniljstången och häll tillbaka allt i kastrullen. 
Låt krämen sjuda upp under ständig omrörning tills den tjocknar. Tillsätt smöret och rör tills det är smält. Ställ kallt!
Dags för degen. 
Lös upp jästen i mjölken, och tillsätt de övriga ingridienserna. 
Bearbeta degen i maskin 12-15 minuter eller 15-20 minuter för hand (vi arbeta för hand, och de var riktig workout haha) tills den känns smidig och elastisk. 
Låt degen vila i 10 minuter och därefter kan du börja forma den. Då lägger du upp den på mjölat bakbord, dela den i fyra lika dela och kavla ut till ovaler.
Bred på vaniljkrämen och rulla ihop ovalerna från kortsidan till cirka 20 cm långa, jämna rullar.
Skär varje rulle i sex bitar och lägg bitarna med snittytan uppåt tätt ihop på en plåt med bakplåtspapper (eller en rund form). Lägg en bit i mitten och fem runt om, så får du fyra runda kakor. Jäs kakorna i rumstemperatur i cirka 1 timme.
Pensla med uppvispat ägg och grädda kakorna i 200 grader i 15-20 minuter.

Tillsätt vatten droppvis till florsockret och rör till en slät men tjockflytande massa. Ringla glasyren över kakorna när de har svalnat.
Lång text, men... hoppas ni lyckas! Bon ápetit.

God lax i ugn.

Godmorgon på er! Sitter här och njuter av att jag inte är i skolan. Planerna för dagen är att träffa tre goa brudar i Uddevalla och käka thaibuffé och sen hem till en av dem för lite film och kanske bakning. Mysmysmys
Men, sånt kan ni ju läsa om på min andra blogg.. anledningen att jag bloggar här nu är att jag har ett gott, snabbt och enkelt recept till er som jag slängde ihop igår.
Det blev ugnsbakad lax med fetaostkräm. Väldigt gott faktiskt. Gick på känn, och rörde ihop allt utan mått så ni får helt enkelt göra desamma. Men vad ni behöver är iallafall..
Lax
Turkisk yoghurt
Fetaost
Vitlök
Sambal Oelek
Salt
Tomat
Blanda ihop yoghurt, ost, pressad vitlök, sambal och salt. Tänk på att sambal oeleken är stark så ni behöver inte så mycket. 
Salta laxen och lägg i en ugnsform, häll över såsen. Släng på några tomatskivor och in i ugnen på 200 grader, i ca 20-25 minuter.
Koka undertiden ris, couscous, bulgur, pasta eller vad ni nu äter till. Och skär upp en god sallad.

Frukostmuffins

Mohaha, hur gott är det inte med muffins till frukost? Dock smaka de ju inte så sött... men om man gillar omeletter är detta en lite roligare variant.
Släng ihop 2 ägg, 1 msk mjölk, kryddor och hackad tomat. Jag använde salt, cayenne och garam masala. Häll detta i muffinsformar, använd en muffinsplåt. Grädda i 10 minuter i 200 grader. Och Voíla! Ät t. ex mosad avokado eller något annat gott.


Texmexpaj med Kyckling!

Igår kom Caroline och Thea hit på lite tjejmys med god mat, godis och tv. Kan säga att vi alla tre var i matkoma efteråt men de är så de ska va! Vi gjorde en jättegod kycklinpaj med fajitasmak som jag tänkte tipsa om.

Detta är tyvärr den bästa bilden ni får, vi åt den med alla vanliga tacotillbehör 
Till pajdegen behöver ni:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Lite salt och paprikapulver
Till fyllningen behövs:
Kyckling, stek filéer själv eller köp färdig grillad.
Fajitakrydda
1 gullök
5-6 dl creme fraiche (vi blandade med hälften tomat och basilika)
1 vitlöksklyfta
1 tomat
1 burk ananasringar
Ost
Börja med att knåda ihop degen och platta ut den i en form. Nagga med en gaffel och förgrädda i 10 minuter i 200 grader.
Stek undertiden lök och sedan kycklingen som du kryddar med fajitakryddan. Blanda ihop creme fraiche och vitlök.
Lägg ut kycklig i pajformen, lägg på tomat och ananas och lägg över creme fraichen. Toppa sist med massa ost och strö över lite paprikapulver. 
Grädda i ugnen i ca 25-30 minuter. Hade faktiskt inte stenkoll på tiden när jag gjorde den, men kan gissa på att det tog undefär så lång tid. Ni får helt enkelt hålla koll på den!

Servera med t.ex Nachochips, guacamole, salsa, gräddfil och grönsaker.

6 Ingridenser = Suuupergod paj!

Gjorde en god blåbärspaj idag. Receptet var egentligen för en rabarberpaj men man kan ju egentligen slänga i vilka bär/frukter man vill.



Släng ihop , 3 dl vetemjöl, 1 dl socker, 1 tsk bakpulver och 175 g smält smör till en deg och knåda ut i en pajform.
Blanda blåbär med lite potatismjöl (gjorde på känn så har inga mått), strö ut blåbären över pajen och strö över socker.
Grädda i ca 20 minuter på 200 grader!



Ät tillsammans med glass, vaniljsås, grädde eller vad ni nu vill ha. Smakar lite gott till allt ju! Hehe. Denna pajen är dock väldigt liten, så vill man ha en större är det bara att dubbla. Tänk dock på att gräddningstiden kan öka.
Lycka till

 

 

 


Enkel kycklinggryta!

Heeey på er! Sitter hemma hos min pappa och kom hem för en liten stund sen. Har haft en mysig eftermiddag med min mamma, min bror och mormor. Vi har firat min lillebror lite eftersom han fyller elva år på lördag. Träffas ju inte så ofta i familjen heller, så idag stog jag för middan. Dock ville alla ha någonting som gick snabbt så slängde ihop en kycklinggryta som vi åt tillsammans med Tagliatelle och en god sallad.

I den suuuperenkla grytan hade vi några kycklingfiléer, lite wokgrönsaker, vitlöksklyftor och två burkar med Créme bonjour med någon vitlök och örter smak tror jag. Inte använt den produkten innan, men tänkte kul och testa. Mer än detta behövdes inte för att fylla våra magar med gotti.



Med och tävlar!

 

Jag är med och tävlar om ett paket med grejerna på bilden hos LittleDessert. Var med ni också!


BREAKFAST

Oj vilken bra uppdatering det är här.. men har inget roligt recept till er idag tyvärr, bara tips på en bra bok jag tycker ni ska skaffa er. Har nämligen följt den här bloggen ett tag, där en tjej bloggar om hennes frukost varje dag, och varje dag blir man lika förvånad över vad hon äter.. men vilken inspiration. Så idag när jag var och hälsade på mina bröder och Magnus hittade jag denna boken som Magnus hade fått men inte var sådär jättefötjust i.. så han gav den till mig! Hehe, har bläddrat igenom den 5 gånger typ bara för att titta på alla roliga bilder.

Morotskaka!

Igår firade vi min fina vän Sophia som fyllde 17 i fredags och fick dp i uppdrag att baka en tårta! Men det blev ingen tårta utan denna supergoda morotskakan! Har lagt in ett recept på morotskaka en gång innan. Men den här gången använde jag ett recept ur min bakbok, Två systrars söta, och den blev faktiskt mycket godare.

De som gör kakan så himla saftig är den krossade ananasen, och att man använder morotspuré istället för ruvna morötter. Och självklart ska ni få hela receptet.

2-3 medelstora morötter / 2 dl morotspuré.
4 dl vetemjöl
3 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 1/2 dl rapsolja
2 ägg
2 dl hackade valnötter
2 dl kokosflingor
1 dl krossad ananas

Glasyren.

200 g cream cheese
2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

 

Gör nu såhär.

Om du använder morötter börjar du med att koka dem mjuka. Kör de sedan till en puré i matbredare och låt de svalna.
Sätt ugnen på 175 grader, smörj och bröa en rund bakform.
Blanda de torra ingridienserna. Rör i olja och ägg och blanda till en jämn smet. Tillsätt valnötter, kokos, morotspuré och ananas. Rör om ordentligt.
Häll smeten i formen och grädda kakan i ca 40 minuter. Kakan är färdig när provstickan är torr och kakan släpper från kanten.
Låt kakan svalna i formen något och stjälp sen upp den på galler och låt den kallna under formen. Blanda ihop ingridienserna till glasyren och bred på kakan.

 

 

 


Första receptet 2012!

Hallådär och hoppas ni haft en bra start på de nya året! Förlåt att jag inte lagt in något här på ett tag men har som sagt inte skett så mycket i köket för min del. Men idag har de lagats mat, visserlgen väldigt enkelt, men tillräckligt gott för att tipsa er om det.

Ugnsbakad lax med dillyoghurt och couscous!


Som sagt, gott och enkelt. Allt du behöver till cirkus två personer är:
Två laxfiléer
1 dl turkisk yoghurt
en knippa dill
salt
citronpeppar
skal av en citron

Blanda ihop yoghurt, dill, och kryddor. Lägg det som ett täcke över laxen som du lagt i en form klädd med aluminuimfolie. Häll över rivet skal utan av citronen, endast de yttersta. Sätt in i ugnen på 180 grader i 12-15 minuter.
Servera med couscous och en god sallad. I min sallad hade sånna godsaker som oliver, soltorkade tomater och vitlöksklyftor inlagda i chili.



Nu har vi precis fixat lite snacks också. Morots och gurkstavar och guacamole, citronklyftor med masssaaa salt och lite choklad som inte fick vara med på bilden. Höhö ..

Gjorde lite specialguacamole idag, då jag ville ha lite mer hetta hehe. Använde även turkisk yoghurt vilket jag inte brukar. Så i denna har jag yoghurt, avokado, sambal oelek, vitlök, cayennepeppar och paprikakrydda! Mmmmm!

Menmen nu blire film! Seyaa


Lite mer kakor..

 

I julklapp till min morbror med familj gav jag en stor burk fylld med massa småkakor. Där i fanns det kardemummahjärtana jag bakade härom dagen, lite pepparkakor, pepparnötter och även nutella och hasselnötsbiscottis. Dem blev riktigt glada för det och jag hoppas att det smakade bra!

Iaf så tänkte jag ge er lite mer recept...

Kan ju börja med att säga att vi fuska med pepparkakorna och tog köpt pepparkaksdeg. Och pepparnötterna är inte mer än skållade mandlar och pepparkaksdeg, hehe. Men lika gott för de!

 

Meeen, om ni vill göra biscottisarna så behöver ni iallafall detta..

100 g smör
♥ 1 1/2 dl socker
♥2 ägg
♥ 5,5 dl vetemjöl
♥ 0,5 dl kakao
♥ 1 1/2 tsk bakpulver
♥2 dl Nutella
♥ 2 dl hasselnötskärnor - grovhackade

och gör såhääär..

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smör och låt svalna lite, blanda ner Nutellan och rör ihop.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
Tillsätt smöret i en tunn stråle samtidigt som du vispar.
Blanda ihop mjöl, kakao och bakpulver, rör ihop med äggsmeten till en smidig deg.
Tillsätt de grovhackade nötterna och arbeta snabbt in i degen.
Dela degen i tre och rulla till längder på en klädd plåt.
Platta till längderna lite och grädda i 20-25 minuter i nedre delen i ugnen.
Skär längderna i smala sneda bitar, lägg bitarna på klädd plåt med snittytan upp.
Sänk ugnsvärmen till 175 grader och grädda skorporna i 15-20 minuter men vänd på bitarna och grädda andra sidan efter halva gräddningstiden.
Stäng av ugnsvärmen och låt skorporna gå på eftervärmen med ugnsluckan lite öppen (så fukten tar sig ut).
När ugnen är helt sval/kall igen så lägg skorporna i förslutningsbar burk.

Receptet kommer ifrån den här fina bloggen!

bloglovin