Kärleksmums...

Mockarutor, Snoddas.. många namn har jag hört, själv har jag alltid kallat dom kärleksmums.. Mjuk chokladkaka i en långpanna, med en god chokladglasyr som smälter in i kakan på något underbart sätt, mmm så gott!
Var någon vecka sen jag baka de här nu, de var nog i onsdags förra veckan med Jina. Men har inte hunnit lägga in något recept än, men nu när jag inte har så mycket annat att lägga in så passar de ju perfekt!
Har tyvärr bara en dålig mobilbild men det får duga..

Till en långpanna behöver du:
♥150 g smör
♥2 ägg
♥3 dl strösocker
♥3 tsk bakpulver
♥2 tsk vaniljsocker
♥2 msk kakao
♥1,5 dl mjölk
♥4,5 dl vetemjöl


Glasyr:
♥50 g smör
♥3 msk starkt kaffe/vatten + 0,5-1 tsk frystorkat kaffepulver
♥1 msk kakao
♥2 tsk vaniljsocker
♥3 dl florsocker


Garnering:
♥Kokosflingor

Gör så här:

Smält smöret och låt de svalna.

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa snabbt ihop med elvisp.

Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta smöret. Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet.

Bred ut smeten i en form ca 40 x 32 cm med minst 3 cm hög kant som du antingen smörjt med matfett och bröat med ströbröd eller kokosflingor eller också klätt hela formen med bakplåtspapper.

Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 10-15 minuter.

Gör glasyren. Smält smör eller margarin i en kastrull. Rör ner kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet.

Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. Strö över kokosflingor.

 

Låt stå och stelna. Skär kakan i fyrkantiga bitar.


Kladdkaka med white chocolate frosting

Denna kakan bakade jag och Jina i lördags till Anna, som lite en lite sen birthdaycake! Hon fyllde år för en vecka sen idag, så de va ju lite sent, men ändåå (a) god blev den iaf!

Alla har ju förmodligen redan recept på kladdkaka, men här kommer ett ändå hihi.. Receptet på frostingen hittar ni här.

Du behöver:

♥ 100 g smör

♥ 2 st ägg

♥ 2 1/2 dl strösocker

♥ 1 msk vaniljsocker

♥ 3 msk kakao

♥ dl vetemjöl

 

Använd en form med löstagbar kant eller annan form som tål ugn ca 20 cm i diameter.

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175°C.

Smält försiktigt smöret i en kastrull på spisen. Det kan vara bra att dela smöret i mindre bitar innan så går det fortare.


Låt sedan det smälta smöret stå framme och svalna.

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

Tillsätt vaniljsocker och kakao och vispa med lägsta hastigheten på elvispen.

Tillsätt mjölet. Tillsätt sist det smälta smöret. Vispa försiktigt till en jämn smet och häll smeten i en rund form som man kan smöra och bröa om man vill.

Grädda i 175°C i ca 20 minuter i mitten av ugnen. Om man vill ha en kladdigare kladdkaka så tar man kortare tid i ugnen.

Rör ihop frostingen, ställ in i kylskåpet och bred på kakan när den har svalnat. Garnera med jordgubbar och ställ in i kylskåpet tills servering!

 

 


Tävlar..



Hallådär! Är hemma hos min mamma just nu och sitter och läser lite bloggar. Kom in på denna fina bloggen som jag brukar läsa och hittade en rolig tävling mer priserna ovan. Anmälde mig direkt och tänkte bara tipsa er att joina! :)

Annars då? Jo jag hade bästa grillkvällen igår med brudarna hemma hos Jina. Grillade kycklingspett och grönsaksspett, och sedan åt vi en kladdkaka med vit chokladfrosting och jordgubbar som jag och Jina hadebakat tidigare! Grymt lyckad kväll, inatt sover jag hos mamma och imon ska jag bara ta de lungt inför skolan på tisdag..

Allt från mig, ha de bra och njut av den sista ledigheten! Peace :)


Ambrosiakaka

Glad påsk allihopa! Eller det kanske inte är idag man säger det? Har inte så bra koll om jag ska vara ärlig. Men som påskpresent tänkte jag iaf dela med mig utav denna goda kakan som jag och Jina baka hemma hos farmor i onsdags. Hon har nämligen sålt lite grejer för att samla in pengar till röda korset, så lite olika kakor och sånt har vi fått hjälpa till med.

För att göra denna kakan behöver ni:

150 g smör

3 ägg

2 dl socker

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 msk apelsinjuice

Glasyr:

2 dl florsocker (ev. mer)

1 msk utspädd apelsinjuice

Hackat apelsinskal till garnering.

Normal stor rund form.

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smör.

Vispa ihop ägg och socker, tillsätt sedan mjöl, vanilsocker, bakpulver och apelsinjuice. Häll till sist ner de smälta smöret.
Blanda ihop allt till en jämn smet och häll i smeten i den runda formen. Grädda i ugn i ca 20 min.

Låt kakan svalna och blanda ihop glasyren. (Det kan hända att du får använda mer florsocker så att den stelnar, du får prova dig fram lite)

Bred glasyren på kakan och strö över apelsinskal!

 

 

Bilderna är tagna med mobilkamran så dom är inte så bra... nu sitter jag här och ska snart ringa till Jina och höra lite om imon då vi ska grilla med tjejerna, efter det ska jag kanske ta mig ut i solen och tagga inför tvåtimmarspinning klockan tre! Efter spinningen drar jag hem till min mamma och sover över där inatt, mysigt.

Hoppas alla får en bra helg! Glad påsk :)

 


2 Frukostips!

1. Avokado med keso och citronpeppar.
Avokado är en riktig superfrukt med mycket vitaminer, mineraler, nyttiga fettsyror och antioxidanter. Lite tråkig att äta som den är kanske, men om du fyller den med lite keso och strör på citronpeppar blir det riktigt gott, I'm tellin ya!


2. Tärnat päron med vaniljyohurt och kanel.
Frukt är alltid bra och päron är ju så sjukt gott enligt mig. Skär den i bitar och ät med yoghurt och kanel. Kanel är förästen rena superkryddan! Kanel är bra mot diabetes och ger stabilare blodsocker. Allså är det bara bra och krydda lite extra med kanel. Vädligt gott är det ju också!



Nu ska jag strax iväg till torp med Rasmus och Jina, hoppas alla får en bra dag!

Äpplekaka!

Hallå sunshines! Sitter här och har just plockat bort extrasängen från rummet, för Jina har nämligen sovit här inatt. Hon hem för typ en halvtimme sen för att hjälpa sin mami med lite grejer men sen kommer hon tbx och då ska vi upp till farmor och hjälpa henne att baka lite. Hon ska sälja kakor och sånt för röda korset, så jag hjälpte hon igår också, och då bakade vi denna goda äpplekakan. Har gjort den många gånger förrut och den är väldigt god, så tänkte ge er receptet!

Detta behöver ni för 1 plåt.

200 g smör

3 dl socker

4 ägg

4 dl mjöl

1 tsk bakpulver

2-3 äpplen

kanel + socker

 

And this is how you do it:

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Smält smöret och blanda sedan socker och ägg i en bunke. Blanda ner  mjöl, bakpulver och de smälta smöret i äggblandningen.

Skala och skriva äpplena. Blanda kanel och socker.

Häll ut smeten i en långpanna och lägg över äppleklyftorna. Strö sedan över kanel och sockerblandningen och sätt in i ugnen i ca 20-30 min.

 

Easy done!


Vit chokladkräm med bär.

Denna underbara dessert hittade jag i bakboken "Två systrars söta" som jag fick i present. Finns jättemånga roliga recept jag vill testa därifrån, men detta är faktiskt de första och god damn säger jag bara! Riktigt gott var de faktiskt.

För 4 glas behöver du:
♥ 150 g vit choklad
♥ 1 ägg
♥ 1 äggula
♥ 1/2 dl florsocker
♥ 3 dl créme fraiche, naturell eller lätt.
♥ 2 dl björnbär, andra bär eller frukt.
florsocker

Gör såhär:
Smält chokladen i en skål över vattenbad.
Vispa ihop chokladen med ägget och ägggulan. Tillsätt florsocker och créme fraiche och blanda samman till en slät kräm.
Häll upp krämen i portionsglas och ställ i kylen i minst en timme.
Garnera med bär eller färsk frukt och florsocker.


Kyckling med exotisk frukt.

Denna grytan som vi åt igår var faktiskt riktigt god. Curryn och sambal oeleken sätter lite smak på det hela och frukten passar jättebra till. Servera detta med ris färgat av gurkmeja blandat med cashewnötter!

För att göra denna grytan till 4 personer behöver du:
  • 600 g kycklingfilé
  • smör till stekning
  • salt, peppar
  • 1 tsk curry
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 2 dl hönsbuljong
  • 1 dl grädde
  • 2 krsm sambal oelek
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • 1/2 msk soja
  • 2-3 msk vetemjöl
Gör såhär:
  1. Strimla köttet. Stek det och strö på salt, peppar och curry.
  2. Strimla paprikorna och fräs upp strimlorna. Lägg övver kycklingköttet och paprikorna i en gryta.
  3. Häll alla ingridienser, utom dekorationsfrukten i grytan och koka upp under omrörning. Låt grytan sjuda i 5-10 minuter.
  4. Smaka av med salt och peppar- Lägg upp grytan på uppöäggningsfat och garnera med exotiska frukter.
  5. Servera med ris färgat gult av gurkmeja och blandat med cashew- eller andra nötter.

Last night.

Till middag blev det en exotisk kycklingrryta och sen vit chokladkräm med jordgubbar och lite andra bär, och lite annat snacks till de. Bättre kväll!
Recpet på maten och chokladkrämen kommer senare.




Choklad och Halloncupcakes.

Idag har jag nämligen vart på kör med mysiga tjejer från min klass, och vi har bestämt oss för att en av oss ska baka till varje onsdag som vi träffas, så idag stod jag för det och hade dem här smarriga cupcakesen, som jag bakade  igår!
Receptet kommer härifrån, och om ni vill ha fler smarriga recept så borde ni kollla runt där lite, för där finns massa söta saker!



Till 12 st stora muffins:
150 g smör
2 dl strösocker
2 st ägg
1,5 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
5 msk kakao
3,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
ca 1-2 dl frysta hallon
12 rutor choklad med valfri smak, kanske mint, chili, vit choklad, eller mjölkcholad. Välj vilken som helst.
Chokladfrosting:
60 gram mjukt smör
100 gram cream cheese
3 msk kakao
4-5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk varmt, starkt kaffe

 

Muffins: Sätt ugnen på 175°C. Skär upp smöret och lägg i en bunke (så hinner det bli lite varmare än kylskåpskallt). Häll på strösockret. Smörj en muffinspanna som rymmer 12 stora muffins eller ta fram stora muffinsformar. Hacka chokladen. Vispa smör och socker till en jämn smet, använd elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa snabbt ihop till en fin smet. Rör ner vaniljsocker och mjölk. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver i en annan bunke. Rör sedan ned i den andra skålen. Fördela smeten i muffinsformarna. Tryck till sist ned några hallon i varje muffin samt en runt choklad. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 30 minuter. Prova med en sticka, muffinsarna ska vara torra. Låt svalna.

 

Frosting: Vispa ihop alla ingredienser till frostingen och bred sedan över de avsvalnade chokladmuffinarna. Dekorera med strössel eller något fint!

 


Omelett.

 

Finns det något enklare eller? Så gott, enkelt och så många olika varianter. Idag gjorde jag en vanlig fransk omelett med hackad tomat och sweet- chili sås. Som ni ser gick den ju sönder lite, men annars var den perfekt :)

 

För en omelett behöver du:

2 ägg

2 msk vatten

salt och vitpeppar

smör till stekning

 

Blanda bara ihop allt, värm upp smör i en stekpanna och häll i smeten.

ev. 0,5 dl hackad (tinad) spenat  ev. 1 dl riven osf ev. 1 msk färska örtkryddor t.ex: basilila, persilja, gräslör, dragonkrydda, körvel

Grädda omeletten genom att steka den på medelvärme eller något lägre (den ska inte bli bränd). Skaka pannan någon gång då och då så den lösa äggsmeten rinner ner. När kanten på omeletten börjar se klar ut kan man lyfta lite på den med en stekspade så att lös äggsmet i mitten rinner ner.

När äggsmeten stelnat är omeletten klar (det brukar ta ca 5-10 minuter). Vik den dubbelt och lägg den på en tallrik och servera!

Tips! Gör en god fyllning
av räkor, kräftstjärtar, skaldjur som krabba, hummer eller musslor; eller vegetarisk fyllning som inlagd sparris, spenat eller fräst svamp.

Morotskaka med mandel och citronfrosting

Hallådär! Kom nyss hem ifrån mamma där jag har vart sen igår. Jag och mamma gick på bio igår och såg på "hur många lingon finns det i värden", grymt bra var den!

 

Idag så har min morbror, hans tjej, minna två kusiner och mammas killes mamma vart hemma hos oss och "fira" mig lite. Jag stog då för bakningen och det fick bli en morotskaka med mandel och citronfrosting. Jättegod och saftig blev den verkligen så de är ju inte med än rätt att jag delar med mig av receptet faktiskt!

 

Finfin kaka med morot & mandel

10-12 bitar

 

200 g morötter

200 g mandel

1 citron (skalet)

4 ägg

1 krm salt

1 1/2 dl strösocker

1 3/4 dl vetemjöl (kan bytas ut mot 1 1/4 dl potatismjöl för en glutenfri kaka)

 

Topping

200 g philadlephiaost

1/2 dl florsocker

1 msk citronsaft

citron eller limeskal till garnering

 

1.Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finriv morötterna, kör mandeln i matberedare tills den blir till ett smul.

2. Skrubba citronen och riv skalet fint. Vispa äggvitor och salt till en fast maräng. Vispa gulor och socker till en luftig smet.

3. Blanda mandel och mjöl, rör ner detta i äggulorna. Rör i morot och citronskal. Vänd i äggvitan.

4. Smörj en form med löstagbar botten (ca 24 cm). Häll i smeten och grädda kakan mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.

5. Medans kakan svalnar blandar du ihop ingridienserna till frostingen och brer sedan på den på kakan.

Blanda ihop ingredienserna till toppingen och bred den över kakan. Garnera med rivet skal av citron eller lime. Vi tog strössel istället!





Fick en jäättebra bakbok ifrån min morbror och dem! Blir sugen bara att titta på bilderna i den, och recepten verkar jättebra verkligen.

Thailax med cashewnötter



Hängde med Jina hem efter skolan idag, sen drog vi till gymmet och trännade med Lollo och Lovisa!
Vi visste inte riktigt vad vi skulle käka, men sen kom vi på att våran favorit mat är så himlaa enkel! Så tänkte dela med mig av detta fantastiskt goda :D

Detta är väldigt enkelt och med väldigt få ingrdidienser får man fram smaker från de thailändska köket, det är dessutom både nyttigt och gott och funkar lika bra till vardag som till helg.

För 4 portioner behöver du:

4 portionsbitar laxfilé
100 g cashewnötter
3 dl sweet chilisås
1 knippa färsk koriander

Limesås:
2 dl matlagningsyoghurt
½ lime
Salt
Peppar

Tillbehör:
4 portioner ris


Sätt ugnen på 200º.

Hacka cashewnötterna och blanda dem med sweet chilisåsen.

Lägg laxfiléerna i en ungsfast form och häll över såsen. Strö över färska korianderblad. Ugnsstek laxen i ungefär 25 minuter.

Limesåsen:
Pressa ner limesaften i yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen och gotta sig ett tag.

Servera laxen med ris och limesås.

Vi gjorde ingen limesås idag och hade inte heller någon koriander, men förra gången hade vi det och såsen är jätte god! :)



Förra gången vi gjorde denna maten, däremot hitta vi ingen koriander så vi tog dill (a) , passa inte in i smaken där kanske, men det var väl mest för ögats skull.

Nu ska jag krypa mig ner i sängen, imon är det fredag och de betyder bio med mamma! Vet inte när jag bloggar nästa gång, men ni får ha de bra så länge. Kramar :)

Tisdag = zumbaaa!

Idag blir det zumba med Jina och Lollo, riktigt kul! Innan blir det cirkelträning och efter allt bastaa. Kan nog ärligt säga att gymmet är ett av mina favoritställen. Tillbringar ungefär 5 dagar i veckan där och har haft kort där i ett år nu, fortfarande inte tröttnat konstigt nog.. men kul är det!

Igår fick ni ju lite tips angående "deffmat" och så. Ska försöka få in lite mera sånt här, typ ett inlägg om det per vecka. Så därför lägger jag till en ny kategori nu: Kalorier får den heta..
Sitter just nu och taggar inteför träningen och dricker grönt te. Hoppas att ni haft en bra dag och får en fortsatt bra dag, Kramar!


Tänkte va lite nyttig...

eller iallafall låta nyttig! Haha nej, men jag har fått lite önskemål om typ lite tips på bättre deffmat och mat med lågt kaloriintag. Önskemålet gällde främst frukosten som jag fattade det som, så jag tänkte skriva lite om basgrejerna i en frukost, nämligen bröd, flingor, mjölk, fil och yoghurt. Detta är inget jag följer själv eller tänker på, så låt er inte luras och tro att jag är värsta duktig.. de mesta av infon är från denna bloggen, Som förövrigt är en väldigt bra blogg om ni vill ha mer tips på bra mat med lågt kaloriintag!

Så.. när ni köper bröd, ska ni först och främst tänka på mättnad. För bäst mättnad ska ni ha ett bröd som är bakat på surdeg, med hela korn eller kärnor och rejäääält med fibrer.
När du köper bröd är inte kalorierna så viktiga att titta på då de flesta bröd innehåller ungefär lika många kalorier per 100 g. De viktiga är alltså hur mycket mättnad du får utav kalorierna.Fetthalten är inte heller viktigt, om du jämför med pålägget är det ingenting, och inte heller färgen på brödet är viktigt. Ett mörkt bröd kan vara grovt, men det kan även vara färgat. Kolla gärna på ingridienserna om det innehåller sirap som isåfall ger färgen.

3 exempel på bra bröd är:

1. Fazer Rågkusar - 11,5 g fiber/100 g; surdeg; fullkorn.
2. Polarbröd Rågstyrka - 9,5 g fiber/100 g; surdeg; fullkorn.
3. Va gott solrosbröd - 8,2 g fiber/100 g; hela frön.

Flingor då, även här är det mättnaden du ska tänka på (som du iochförsig alltid ska tänka på främst). Fiberinnehållet är viktigt även här, då fiberrika flingor är de som du står dig på bäst och det ger även bäst mättnad för kalorierna. Sockerinnehållet är viktigt här! De flesta flingorna är riktiga sockerbomber även fast det inte syns eller märks, om man inte ser upp med det så får man i sig hur mycket tomma kalorier som helst. Torkad frukt ger också oftast mycket socker, så välj hällre naturella flingor eller musli och tillsätt egen färsk frukt eller bär.

3 exempel på bra flingor
1. Frebaco fullkorn frukosthjärtan- 9 g fiber/100 g; inget tillsatt socker
2. Kellogs All Bran - 15 g fiber/100 g
3. Quaker havrefras - 14, 5 gram fiber/100 g

Fil, Yoghurt och Mjölk! Här är naturellt det bästa, tråkigt eller hur, men naturella är överlägset det bästa. Men vill du ha smak så tillsätt gärna färska eller frysta bär och frukter, vill du ha lite mer sötma, tillsätt socker eller sötningsmedel, då är det iallafall ditt eget iställer för dolt socker.
Och låt dig inte luras av förpackningarna med mycket fruktinnehåll och tro att det ska vara nyttigare, men det är som sagt bara massa socker.

3 bra exempel.
1. Lättyoghurt 0,5 %- 2,5 dl ger 100 kcal
2. Mellanmjölk 1,5 % - 2,22 dl ger 100 kcal
3. Filmjölk 3 % - 1,66 dl ger 100 kcal



Riktigt goda, fiberrika, mättande och bra flingor. Ät med yoghurt, fil eller mjölk toppat med skivad banan och kanel så har du en av mina favoritfrukostar. De står du på länge kan jag säga.

Godmorgon alla fina!

Lördan är här och som vanligt väntar morgonenspinningen! Tänkte dra dit lite tidigare idag för att köra lite mage också. Tänkte bara visa er att en ny design har kommit upp, har inte gjort den själv då jag verkligen suger på sånt.. utan det var faktiskt en gratis design härifrån. Jag tänkte göra om headern lite när jag har tid så de blir lite mer mitt eget iallafall. Men eftersom jag är väldigt dålig på sånt så får jag göra de någon gång när jag har riktigt mycket tid.

När jag kommer hem från träningen ska jag slänga i mig lite mat, ta en snabb dush och vandra vidare till farmor för vi ska åka till torp. Jag fyller ju år nästa vecka och hon brukar alltid ta med mig och handla så jag får välja min egen present. Senare ikväll ska jag äntligen få träffa Jina som jag inte träffat på evigheter känns det som.. så vi får väl se vad vi hittar på för något. Tänkte fråga om hon hade lust att åka och kolla på bio, är riktigt sugen på Hur många lingon finns det i världen! verkar tvärskön.

Men nu får jag nog börja göra iordning mig för att dra, ska ta moppen dit så hoppas att den startar! Ha en bra lördag, peace and love :)


Äntligen helg!

Hej alla fina läsare! Idag är det fredag och de är så himla gött. Har vart i skolan och när jag kom hem gjorde jag färdigt no-läxa och nästan hela hemkunskapsläxan. Denna helgen blir nog lugn, ska träffa Jina imon men idag vet jag inte vad som händer. I vilket fall startade jag fredagen med en himla god frukost jag tänkte dela med mig av. Nämligen hallongröt. Himla gott och himla enkelt, mycket himla...
Det ni behöver för en portion är iaf inte mera än;

1 dl havregryn

1 msk hela linfrön

2 dl vatten

En nypa salt

En näve frysta hallon

Lite blåbär om du vill.

Gör så här:

Koka upp havergrynen, vatten och linfröna. När första bubblan kommer häller du i saltet, hallonen och ev. blåbären och låter sjuda en liten stund. Sen är det färdigt för servering, toppa med några hallon ocxh några blåbär så ser de lite roligare ut.

Lite frukt som blev över från kalaset här i onsdags, var lat och orka inte ens lägga upp de på en tallrik, hehe..