Chocolate chip brownies med pistachnötter

♥225 g rumstempererat smör
150 g mörk blockchoklad
4 3/4 dl vetemjöl
1 1/4 dl strösocker
4 ägg, lätt uppvispade
75 g hackade pistachmandlar
100 g vit blockchoklad
florsocker till pudring

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en form, 23x23 cm stor.
Smält smör och mörk choklad i en kastrull på låg värme under omrörning. Låt svalna något.
Sikta ner mjöl i en skl och rör ner socker. Rör ner äggen i chokladsmeten och blanda ner det i mjölblandningen. Vispa detta väl. Hacka den vita chokladen, häll ner den och nötterna i blandningen och häll sedan smeten i formen. Se till så att den fördelas väl. 
Grädda i 30-35 minuter, eller tills kakan känns fast. Låt svalna i 20 minuter, stjälp sedan upp på galler för att svalna helt. 
Skär kakan i ca 12 bitar och sikta över florsocker.

Tom ka gai

I helgen har jag varit hos min morbror och hälsat på. De första jag såg när jag gick in i köket var nudlar, kyckling och kokosmjölk så förstod nästan direkt va de tänkt göra. Tom ka gai är en thailändsk soppa med nudlar och kyckling och jag åt det flera gånger när jag var i thailand. Inte så svårt att göra faktiskt och det blev riktigt gott! Receptet hämtade vi på recept.nu , men ska självklart lägga in de här också.
Vad som behövs:
Ingredienser
3-4 kycklingfiléer
150 g färska champinjoner
160 g körsbärstomater
3 st citrongrässtjälkar
1-2 röda chilifrukter
2 salladslökar
8 dl hönsbuljong
8 dl kokosmjölk
1 msk riven färsk ingefära
5 limeblad
4 port äggnudlar
2 msk fisksås
0,5 dl färskpressad limesaft (1-2 lime)
1 kruka koriander
Ev. Lime och chili till garnering
Do it like this!
Skär citrongräsen tunt, kärna ur chilin och skär den i tunna skivor.
Blanda buljong och kokosmjölk i en kastrull, tillsätt ingefära, citrongräs, limeblad och chili och låt det koka upp och sedan sjuda i ca 15 minuter.
Skär undertiden kyckling i strimlor, champinjoner i skivor och halvera tomaterna.

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg ner kycklingen i soppan och sjud tills den är genomkokt, i ca 5 minuter. Tillsätt champinjoner och tomater och låt sjuda ytterligare någon minut.

Blanda i fisksås och limesaft. Skiva salladslöken och hacka koriander.
Lägg upp nudlarna på botten av soppskålarna.

Häll på soppa och strö över salladslök, koriander och servera direkt med limeklyftor. 
Om mera hetta önskas, toppa med lite mer skivad chili.






Systerkaka!

Hej på er. Längesen jag la in något här, men har inte haft något att lägga in. Men förra veckan bakade jag denna kakan.
Väldigt god faktiskt, dock en riktigt stor sats. När vi gjorde denna fick vi fyra sånna här kakor, så det är ju en stor sats men halvera den ifall ni inte vill ha så mycket. Men för en hel sats behöver ni iallfall!
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
500 g mjölk
6 äggulor
125 g maizena majsstärkelse
50 g smör
1 ägg + en skvätt vatten till pensling

Degen: 
75 g jäst
5 dl kall mjölk
1200 g vetemjöl
200 g strösocker
200 g rumstempererat smör
20 g stötta kardemummakärnos
5 g salt


Glasyr: 
120 g florsocker
20-25 g vatten
Så... nu när ni har allt, börja med vaniljkrämen så att den hinner svalna. Dela vaniljstången på kängden. Skrapa ner fröna i en kastrull, lägg ner stången, tillsätt mjölken och låt koka upp. 
Vispa äggulor, socker och maizena och tillsätt den varma vaniljmjölken. Ta bort vaniljstången och häll tillbaka allt i kastrullen. 
Låt krämen sjuda upp under ständig omrörning tills den tjocknar. Tillsätt smöret och rör tills det är smält. Ställ kallt!
Dags för degen. 
Lös upp jästen i mjölken, och tillsätt de övriga ingridienserna. 
Bearbeta degen i maskin 12-15 minuter eller 15-20 minuter för hand (vi arbeta för hand, och de var riktig workout haha) tills den känns smidig och elastisk. 
Låt degen vila i 10 minuter och därefter kan du börja forma den. Då lägger du upp den på mjölat bakbord, dela den i fyra lika dela och kavla ut till ovaler.
Bred på vaniljkrämen och rulla ihop ovalerna från kortsidan till cirka 20 cm långa, jämna rullar.
Skär varje rulle i sex bitar och lägg bitarna med snittytan uppåt tätt ihop på en plåt med bakplåtspapper (eller en rund form). Lägg en bit i mitten och fem runt om, så får du fyra runda kakor. Jäs kakorna i rumstemperatur i cirka 1 timme.
Pensla med uppvispat ägg och grädda kakorna i 200 grader i 15-20 minuter.

Tillsätt vatten droppvis till florsockret och rör till en slät men tjockflytande massa. Ringla glasyren över kakorna när de har svalnat.
Lång text, men... hoppas ni lyckas! Bon ápetit.