Tänkte va lite nyttig...

eller iallafall låta nyttig! Haha nej, men jag har fått lite önskemål om typ lite tips på bättre deffmat och mat med lågt kaloriintag. Önskemålet gällde främst frukosten som jag fattade det som, så jag tänkte skriva lite om basgrejerna i en frukost, nämligen bröd, flingor, mjölk, fil och yoghurt. Detta är inget jag följer själv eller tänker på, så låt er inte luras och tro att jag är värsta duktig.. de mesta av infon är från denna bloggen, Som förövrigt är en väldigt bra blogg om ni vill ha mer tips på bra mat med lågt kaloriintag!

Så.. när ni köper bröd, ska ni först och främst tänka på mättnad. För bäst mättnad ska ni ha ett bröd som är bakat på surdeg, med hela korn eller kärnor och rejäääält med fibrer.
När du köper bröd är inte kalorierna så viktiga att titta på då de flesta bröd innehåller ungefär lika många kalorier per 100 g. De viktiga är alltså hur mycket mättnad du får utav kalorierna.Fetthalten är inte heller viktigt, om du jämför med pålägget är det ingenting, och inte heller färgen på brödet är viktigt. Ett mörkt bröd kan vara grovt, men det kan även vara färgat. Kolla gärna på ingridienserna om det innehåller sirap som isåfall ger färgen.

3 exempel på bra bröd är:

1. Fazer Rågkusar - 11,5 g fiber/100 g; surdeg; fullkorn.
2. Polarbröd Rågstyrka - 9,5 g fiber/100 g; surdeg; fullkorn.
3. Va gott solrosbröd - 8,2 g fiber/100 g; hela frön.

Flingor då, även här är det mättnaden du ska tänka på (som du iochförsig alltid ska tänka på främst). Fiberinnehållet är viktigt även här, då fiberrika flingor är de som du står dig på bäst och det ger även bäst mättnad för kalorierna. Sockerinnehållet är viktigt här! De flesta flingorna är riktiga sockerbomber även fast det inte syns eller märks, om man inte ser upp med det så får man i sig hur mycket tomma kalorier som helst. Torkad frukt ger också oftast mycket socker, så välj hällre naturella flingor eller musli och tillsätt egen färsk frukt eller bär.

3 exempel på bra flingor
1. Frebaco fullkorn frukosthjärtan- 9 g fiber/100 g; inget tillsatt socker
2. Kellogs All Bran - 15 g fiber/100 g
3. Quaker havrefras - 14, 5 gram fiber/100 g

Fil, Yoghurt och Mjölk! Här är naturellt det bästa, tråkigt eller hur, men naturella är överlägset det bästa. Men vill du ha smak så tillsätt gärna färska eller frysta bär och frukter, vill du ha lite mer sötma, tillsätt socker eller sötningsmedel, då är det iallafall ditt eget iställer för dolt socker.
Och låt dig inte luras av förpackningarna med mycket fruktinnehåll och tro att det ska vara nyttigare, men det är som sagt bara massa socker.

3 bra exempel.
1. Lättyoghurt 0,5 %- 2,5 dl ger 100 kcal
2. Mellanmjölk 1,5 % - 2,22 dl ger 100 kcal
3. Filmjölk 3 % - 1,66 dl ger 100 kcal



Riktigt goda, fiberrika, mättande och bra flingor. Ät med yoghurt, fil eller mjölk toppat med skivad banan och kanel så har du en av mina favoritfrukostar. De står du på länge kan jag säga.

Kommentarer
Anonym

nu är vinnaren ute på bloggen, kolla om det vart du :) om det inte vart du så har du chansen nästa gång! puss

2011-04-07 18:58:49
URL: http://katyyy.blogg.se/
foodandlove

vilket bra inlägg!! :)

2011-09-06 09:05:54
URL: http://foodandlove.blogg.se/

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0