Träning.

Hej alla. Efter en seg dag i skolan och några softa timmar hemma ska jag snart ta första moppeturen detta året, och såklart ska jag till gymmet. Där blir det tre timmar träning. Först combat i två timmar och sedan zumba med Lollo. Längesen jag testa zumba nu, så ska bli riktigt kul. Blir inte så mkt bakat eller lagat här just nu. Imon är det kalas här för pappas tjej, men jag står varken för maten eller bakningen.  Men nästa vecka fyller jag ju år så då blir det kanske något kul. Vi får väl se.
Men nu ska jag tagga gymmet! Peace.



Kokoskakor utan kokos..



Okej, baket gick åt helvete plus att det hände en annan grej som fick humöret att gå ner till botten. Det blev inga syltkakor heller och kokoskakan fick bli med pärlsocker då vi inte hade någon kokos.
Men här har ni iaf receptet på en plåt:

Smet:

4 ägg,

3 dl socker,

2 dl kallt vatten,

4 dl vetemjöl,

2 tsk bakpulver,

1 tsk vaniljsocker

Glasyr:

150 g smör,

1 1/2 dl socker,

2 äggulor,

2 tsk vaniljsocker

Garnering:

kokosflingor

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker pösigt.

Rör ner vatten, vetemjöl och bakpulver och häll upp smeten i en bakpappersklädd långpanna, 30 x 40 cm.

Grädda kakan i cirka 15 minuter.

Låt den svalna.

Gör under tiden glasyren:

Sjud smör, socker, äggulor och vaniljsocker i en kastrull i någon minut.

Bred ut glasyren över kakan och strö rikligt med kokos över.

Skär kakan i fyrkantiga rutor när glasyren har svalnat.


Bakning på g.

Yees sir, här bakas det. Kokoskakan i ugnen nu och snart ska jag börja på syltkakor tänkte jag. Peace out så länge! :)

Dagens blogg.

Tänkte bara skriva en liten blogg till Isabellas blogg där jag är med i dagens blogg. Var med ni också vet jag :)

Me right now :)

Fiskbiffar med tomat-raita

Har nyss ätit godaste middagen som var indiska fiskbiffar. Passar skitbra med den indiska raitan, för er som inte hört talas om raita innan är det lixom en indisk yoghurtdressing som passar bra till de indiska heta rätterna. Jag älskar verkligen all indisk och asiatisk mat och de får gärna vara lite starkt enligt mig också. Men denna rätten är faktiskt inte stark alls, om man inte tar i lite extra av de starka kryddorna då.
Anyway, här kommer receptet för 4 personer.

Laxbiffar
500 g laxfilé
1 vitlöksklyfta
1 bit purjolök, ca 4 cm
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
1 tsk riven färsk ingefära
1/2 tsk garam masala
rivet skal av 1/2 citron
1 msk potatismjöl
1/2 dl matyoghurt
olja/smör till stekning

Finhacka laxen eller mixa den grovt. Skala och finhacka vitlöken. Hacka purjolöken. Blanda med laxen. Tillsätt salt, sambal oelek, ingefära, garam masala, citronskal, mjöl och yoghurt. Blanda till en jämn färs. Forma färsen till små biffar och stek dem i smör i en stekpanna ca 2 min på varje sida. Hacka tomaten.

Tomat-raita:
1 tomat
1 1/2 dl matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk mald spiskummin
1/2 tsk salt

Bara att blanda ihop alla ingridienserna. Servera allt tillsammans med frästa grönsaker, ris och citronklyftor.



Färdigstekta!



Den underbart goda raitan!



Och lite fruktsallad till efterrätt.

Nästa tema?




Hmm .. Jag vet inte riktigt, har inte funderat på det. Men vad tycker ni? Har ni några idéer om vad ni vill se för tema här i bloggen? Kom gärna med en massa förslag!

Era ägg frukostar!

Frågan var ju hur ni brukar äta ert ägg till frukost, om ni nu gör de förstås :) och era svar har ni här:

Vanligt kokt med salt
Stekt ägg på mackan
Skivat på rågbröd eller knäckebröd med majonäs, salt och peppar
Äggröra
Äggmacka med kaviar
Omelett med olika fyllningar som bacon, skinka, makrilll, tonfisk, grönsaker osv..



Tack för alla era svar! Har vart lite dåligt uppdatering här de sista men har inte haft någonting att skriva om. Kommer förhoppningsvis något kul i helgen. Nu ska jag snart iväg på träning. Core och spinning blir det idag. Sen blir de nog basta med Lollo!

Ha en bra dag! :)

ÄGG!



Ser ni vad de står? De blev lite litet.. Iaf, klart jag kan skriva.
När du ska koka ägg börjar du med att fylla kastrullen med vatten så att de precis täcker ägget. Sätt sedan på plattan tills de börjar koka, då tar du tiden. Om du vill ha löst ska du koka i ca 5-6 minuter och om du vill ha hårt kokar du ca 8 minuter.
Sen måste du snabbt spola ägget med kallt vatten för annars fortsätter de att tillagas!



Påtal om ägg så åt jag de på mackan imorse, med mosad avokado under och lite svartpeppar. Tvärgott var det faktiskt.
Veckans fråga: Hur brukar ni äta erat ägg på morgonen?

Mmmm, de luktar nybakat



Japp, frallorna är färdiga och såklart att jag provsmaka dom direkt med keso! Måste säga, goda blev dom. Rekomenderas starkt :)


Känner att jag haft en väldigt bra uppdatering här idag, vilket är bra för de kommer nog inte bli så mycket nu i veckan. Plugg pch träning åså, kommer inte hinna göra ngt till bloggen. Men någon liten uppdatering kanske ni kan få.. men nu ska jag iväg på spinning. 75 minuter idag, det är bara 15 minuter längre än annars men ändå känns det som att tiden går så segt när de är 75 minuter, haha.. ahja. Ha en bra söndag!

Lite bak ....




Nu jäser brödet för sista gången och ska snart in i ugnen! Under tiden råka jag hitta en liten cupcake i kylskåpet som var över.. okej två då.. dom slank ner ganska snabbt iaf =)

statistiken går uppåt!


Linfröfrallor

Har precis vart och handlat lite grejer inför lite brödbakning. Ska äta och fixa lite saker först men tänkte slänga ut receptet åt er.

Det blir ca 20 frallor och receptet kommer härifrån.

Du behöver:

- 1 paket jäst
- 1 tsk salt
- 1 msk flytande honung
- 7 dl lättmjölk
- 1/2 dl linfrön
- 5 dl grahamsmjöl
- 5 dl dinkelmjöl fullkorn
- 7 dl vetemjöl


Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den med lite av mjölken och häll sen i resten av mjölken. Tillsätt salt, honung och linfrön.
Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen smidig.
Jäs under bakduk i 30 minuter. Kavla ut degen till 20 st runda bitar, 1 cm höga. Nagga med gaffel och jäs ytterligare 30 minuter på plåtar. Sätt ugnen på 200-225 grader.
Grädda i ugnen ca 15-20 minuter.

Kladdmuffins med white chocolate frosting

Har presis bakat några cupcakes som jag tänkte ta med mig till Giselle. Ska nämligen ha tjejkväll där och jag ska snart dra dit, men tänkte slänga in ett litet recept på dem här underbara först. Receptet på både muffinsen och frostingen tog jag från den här fina bloggen.




Till ca 14 kladdkakemuffins:
2 ägg
2½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
½ tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
100 g smör

White chocolate frosting
75 gram vit choklad
130 gram mjukt smör
150 gram cream cheese
2 dl florsocker
ev några droppar valfri karamellfärg [jag använde röd]

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och ställ åt sidan.
2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda alla torra ingredienserna för sig ordentligt.
3. Rör snabbt ner i äggsmeten och häll sedan ner smöret. Rör inte för mycket, utan bara precis så det blir blandat, för annars försvinner det "fluffiga" ur smeten och då blir muffinsarna inte lika bra.
4. Klicka ut i formar och grädda längst ner i ugnen i ca 10 minuter. Muffinsarna ska vara kladdiga när de tas ut, låt dom sedan stelna i kylskåp.

Frostingen;
1. Smält chokladen i vattenbad och låt svalna.
2. Vispa smöret med elvisp så det blir krämigt. Vispa/rör sedan ner övriga ingredienser.
3. Ställ in i kylen ett slag så frostingen stelnar en aning innan den spritsar på de fyllda kladdkakemuffinsarna.

TIPS ! När muffinsarna har stelnat blir det ju ofta en liten grop i mitten. Det är jättegott att lägga i ngt bär eller ngn frukt där. Jag la i ett hallon i varje och sån spritsa jag över frostingen.










Fredags-frukost



Flingor med banan, hallon och kanel (som jag inte strött på när jag tog bilden) Gott var det!

& Ett kokt ägg som blev exactly as I wanted it. Löööst =)



& lite historiaplugg till de såklart.

Har haft en lång sovmorgon nu och ätit en god frukost, egentligen var jag ju sugen på en god äggmacka men fanns de ngt gott bröd? neej. Men snart ska jag baka bröd, söndag kanske.
Nu ska jag snart till skolan, och när jag kommer hem tänkte jag baka lite cupcakes till tjejkvällen hos Giselle ikväll, så de blir nog bra =)

Bananplättar med keso



Detta låter lite konstigt kanske, bananplättar lixom? Med daaaaaaaaamn, så gott de är. Enkelt också.
Vill du testa? All you need is;
En banan
1/2 dl mjöl
1 ägg
Smör till stekning


Börja med att mosa bananen i en djup tallrik, tillsätt sedan mjölet och ägget och blanda. Hetta upp smör i en stekpanna och stek plättarna tills du får den färg du vill ha. Minna blev lite brända eftersom de gick mycket snabbare än va jag trodde ^^

Havregrynsgröt

Sitter här och taggar in för nationella i biologi., elr inte, kommer gå skit då jag inte har orkat plugga.. men har iaf laddat upp med en ordentlig frukost. Havregrynsgröt toppat med skivad banan, hasselnötter och kanel och en kopp te till det. Visste ni att kanel är skitbra för kroppen? Ska tydligen reglera blodsockret och minska sötsuget. Och gott är de ju också så tänk på de, skitgott på flingorna, gröten eller på lite yoghurt bara.



1 dl fiberhavregyn
2 1/2 dl vatten
lite salt
en banan
lite nötter, vilka du vill.
kanel
mjölk

se där ja! där har du världens godaste frukost. Superlätt att göra också, häll bara upp havregrynen och vatten i en kastrull. Vänta tills första bubblan och sen häller du i saltet. Låt koka en stund under omrörning tills du får den konsistens du vill ha. Skiva banan, och häll över med lite nötter, kanel och mjölk! Easy done.

Nu måste jag kila, har ju nationella nu!

träning v. 11



Såhär ser träningsschemat ut för veckan. Taggad för zumba imon verkligen om jag får en plats. Står typ 10 i kön just nu..

Breakfast-tema

Ska ha ett tema på bloggen denna veckan- frukosttema. Passar mig då jag tycker att frukosten är de godaste målet på hela dagen. De bästa är ju att man kan variera så mkt. Så denna veckan ska ni få lite olika frukostrecept jag ska prova. Idag gjorde jag de enkelt då jag inte kunde hitta ägg, eller ngt gott bröd.
Men enkelt är också gott, Havrekuddar med skivad banan. En favorit =)


Myskväll med Jina igår.

Och som jag och Jina alltid gör när vi är med varann - åt vi massor. Räksallad och lite frukt/frönsaksplock efter. Alltid lika gott.


Kesoplättar- röraa

 

Ett mellanmål efter ett morgonspinningpass.

Skulle bli kesoplättar men stekpannan var inte min vän, så de fick bli en röra istället. Men smaka gjorde de ju lika

gott ändå!

Till en person behöver du:

2 ägg

250 g keso

3 msk dinkelmjöl (om du inte har dinkel kan du ta valigt mjöl)

Rör ihop ägg och mjöl. Tillsätt sedan keson och mosa den lätt.
Ha eventuellt i någon smaksättning. Exempel frysta bär.
Stek i lite smör på medelvärme
Vänd inte förrän ovansidan har stelnat något (precis som man gör med vanliga plättar)

Servera med lite sylt, dirap, honung, frukt eller bär

Jag skivade lite banan och tog på lite kanel.


Chailatte



Chai latte är enligt mig godaste man kan dricka en kall och grå dag, och på sommaren funkar det också då man kan göra is-chai. För er som inte har upptäckt denna fantastiska dryck så är det en väldigt annorlunda kaffedrink. Det smakar lite kryddigt och sött och är Indiskt.
Anyway, detta chai-pulvret fick jag i julklapp av en kompis. De finns att köpa på olika caféer, och den bästa chai-latten har nog espressohouse, så om ni ska köpa det rekkomenderar jag er att gå dit. Om ni har pulver är det enkelt att göra och man kan använda de på olika sätt. De godaste jag tycker är att ta halva koppen med vatten, halva med mjölk, låta koka upp och sen blanda i pulvret.
Men för er som inte har något pulver tänkte jag skriva receptet på egen chai latte.

För ett glas behöver du:
2 dl vatten
1 bit färsk eller torkad ingefära
1 bit kanelstång
4 stycken kardemummakärnor
1–2 tsk svart te
1 dl mjölk
2 tsk råsocker eller strösocker


Och så här gör du:
Sjud vattnet och kryddorna i en kastrull med lock under cirka 5 minuter. Tillsätt sedan teet och låt det dra ytterligare fem minuter. Värm mjölken försiktigt i en kastrull tills den börjar ryka. Vispa mjölken till ett mjukt skum. Sila teet och häll det i ett glas. Smaksätt det sedan med sockret och häll på mjölken. Skeda till sist mjölkskummet ovanpå.

Lax och räkgryta.



Idag gjorde jag en jättegod lax- och räkgryta. Nyttig och snabb att göra dessutom. Egentligen skulle den nog passa bättre till bulgur, men hade inte det så fick ta ris. Men pasta skulle nog också passa bra till detta.

Lax- och räkgryta.
För 2-3 personer.

2 laxfileér
ca 2 dl skalade räkor
2,5 dl lätt minifraiche
4 bitar broccoli, sönderdelade.
1/2 gul lök
1 klyfta vitlök
salt
citronpeppar


Hacka lök och vitlök, fräs i stekpanna.
Dela laxen i kuber och fräs lätt, salta och peppra.
Tina Broccolin och dela i mindre buketter, lägg i stekpannan och stek så de blir varma.
Häll i fraichén och räkorna och värm upp. Kydda efter behag. Tillsätt gärna någon annan krydda om du vill också.



Frukosttime.



Kiwi + banan + yoghurt + kanel = perfeeect

Cupcakes

Tyvärr har jag ingen bild på de cupcakesen jag gjorde idag men ett recept ska ni faktiskt få.
Ett tips när ni bakar cupcakes som jag använde mig av idag är att dela upp smeten i två delar och smaksätta olika, det gick faktiskt jättebra.

Här har ni grundreceptet:
  • 50g smält smör
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl mjöl
  • Smaksättning

Och så här gör ni:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret.

Vispa ägg och socker poröst.

Blanda i det övriga ingredienserna lite i taget under omrörning.

Dela upp smeten i 2 olika delar och smaksätt med dina favorit smaker. Ni kan använda er av t ex, mörk choklad, vit choklad, citron essense och vanilj. Jag använde mörk och vit choklad. Om du vill kan du ju dela upp smeten i 4 delar och smaksätta med olika.

Fyll muffins formarna och ställ på en plåt och grädda i ugnen i ca 6 – 7 minuter om det är mini muffins och ca 10 – 12 minuter om muffinsen är stora som muffinsen i en muffinsplåt.

 

Om du gör normalstora muffins får du ca 5 st. Om du dubblar receptet får du ca 12 normalstora. Har inte testat att göra i mindre formar så jag vet inte hur många de blir.


hello there!

Välkommen till denna nya, fräsha och snygga blogg, fast ne.. så snygg är den inte. Men jag kan inte designa bloggar själv så.. men hittade en blogg med skitfina designer och skickade nyss iväg ett mejl till hon om en deisgn jag tyckte om. Stog inte ngnstans om de kosta så I guess it didn't. Men får hoppas på ett snabbt svar och att jag kan få den designen.

Så tänkte skriva lite about tha blog. Har en annan blogg också som ni hittar här, men på denna bloggen tänkte jag skriva lite mera om recept, mat och bak. Nu är de så att jag är väldigt ny inom detta, har inte haft intresset för det så länge och jag är inte vidare duktig på det. Men jag ska försöka lära mig mer genom att testa lite olika. Idag har jag t ex bakat cupcakes för första gången, kan ni tänka er? Första gången, vem har inte gjort de tidigare lixom. Såklart så blev dem ju inte så finna men goda blev dem iaf.

Jag kommer ju inte att vara superaktiv här, men när jag har lagat något eller bakat något så ska jag försöka att lägga in det.
Ska greja lite grann med bloggen nu även om jag inte kan sånt egentligen, men I'll give it a try. Peace så länge.