Systerkaka!

Hej på er. Längesen jag la in något här, men har inte haft något att lägga in. Men förra veckan bakade jag denna kakan.
Väldigt god faktiskt, dock en riktigt stor sats. När vi gjorde denna fick vi fyra sånna här kakor, så det är ju en stor sats men halvera den ifall ni inte vill ha så mycket. Men för en hel sats behöver ni iallfall!
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
500 g mjölk
6 äggulor
125 g maizena majsstärkelse
50 g smör
1 ägg + en skvätt vatten till pensling

Degen: 
75 g jäst
5 dl kall mjölk
1200 g vetemjöl
200 g strösocker
200 g rumstempererat smör
20 g stötta kardemummakärnos
5 g salt


Glasyr: 
120 g florsocker
20-25 g vatten
Så... nu när ni har allt, börja med vaniljkrämen så att den hinner svalna. Dela vaniljstången på kängden. Skrapa ner fröna i en kastrull, lägg ner stången, tillsätt mjölken och låt koka upp. 
Vispa äggulor, socker och maizena och tillsätt den varma vaniljmjölken. Ta bort vaniljstången och häll tillbaka allt i kastrullen. 
Låt krämen sjuda upp under ständig omrörning tills den tjocknar. Tillsätt smöret och rör tills det är smält. Ställ kallt!
Dags för degen. 
Lös upp jästen i mjölken, och tillsätt de övriga ingridienserna. 
Bearbeta degen i maskin 12-15 minuter eller 15-20 minuter för hand (vi arbeta för hand, och de var riktig workout haha) tills den känns smidig och elastisk. 
Låt degen vila i 10 minuter och därefter kan du börja forma den. Då lägger du upp den på mjölat bakbord, dela den i fyra lika dela och kavla ut till ovaler.
Bred på vaniljkrämen och rulla ihop ovalerna från kortsidan till cirka 20 cm långa, jämna rullar.
Skär varje rulle i sex bitar och lägg bitarna med snittytan uppåt tätt ihop på en plåt med bakplåtspapper (eller en rund form). Lägg en bit i mitten och fem runt om, så får du fyra runda kakor. Jäs kakorna i rumstemperatur i cirka 1 timme.
Pensla med uppvispat ägg och grädda kakorna i 200 grader i 15-20 minuter.

Tillsätt vatten droppvis till florsockret och rör till en slät men tjockflytande massa. Ringla glasyren över kakorna när de har svalnat.
Lång text, men... hoppas ni lyckas! Bon ápetit.

Kommentarer

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0