Lite mer kakor..
I julklapp till min morbror med familj gav jag en stor burk fylld med massa småkakor. Där i fanns det kardemummahjärtana jag bakade härom dagen, lite pepparkakor, pepparnötter och även nutella och hasselnötsbiscottis. Dem blev riktigt glada för det och jag hoppas att det smakade bra!
Iaf så tänkte jag ge er lite mer recept...
Kan ju börja med att säga att vi fuska med pepparkakorna och tog köpt pepparkaksdeg. Och pepparnötterna är inte mer än skållade mandlar och pepparkaksdeg, hehe. Men lika gott för de!
Meeen, om ni vill göra biscottisarna så behöver ni iallafall detta..
♥ 100 g smör
♥ 1 1/2 dl socker
♥2 ägg
♥ 5,5 dl vetemjöl
♥ 0,5 dl kakao
♥ 1 1/2 tsk bakpulver
♥2 dl Nutella
♥ 2 dl hasselnötskärnor - grovhackade
och gör såhääär..
Receptet kommer ifrån den här fina bloggen!
Kardemummahjärtan
Första dagen på jullovet idag! Inga julkänslor än, men har iaf fått lite julbak gjort. Ska ge bort dessa i en julklapp och de blev grymt goda faktiskt. Förövrigt så har jag nyss slängt i mig lite mat och ska se på film eller något nu medans tiden går. Sen vid sex blir det att träffa några tjejer i klassen för lite tjejmys. Kommer bli grymt, men iallafall.. här ska ni få receptet på kardemummahjärtaneeen!
Egentligen ska det vara kringlor, men jag tyckte det var sötare med hjärtan så...
Gör så här (ca 25 st):
Börja med att vispa ihop smör och socker poröst. Separera äggulan ifrån vitan, blanda i gulan i smörblandningen och spara vitan i ett glas. Blanda mjölet med kardemumman och ha i det i smeten också. Knåda ihop detta och lägg det i en plastpåse och låt det vila i kyl mins 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Om du vill göra hjärtan plattar du ut degen med handen eller en kavel och trycket ut hjärtan med en form. Vill du göra kringlor rullar du ut degen i små korvar som du formar till kringlor. Lägg hjärtanen eller kringlorna på en plåt med bakplåtspapper.
Häll mandeln och pärlsockret tillsammans i en djup skål. Pensla kringlorna/hjärtana med äggvitan och strö över mandelblandningen. Grädda i ca 10 minuter, men se till så att de inte blir för bruna!
Lägg upp på en tallrik och låt svalna, förvara sedan i en stängd burk så håller dem länge. Lycka till
Löksill


Till laget behöver ni:
1/2 dl ättika
1 1/2 dl vatten
2 dl socker
2 tsk hel krossad kryddpeppar
1/2 tsk hel krossad vitpeppar
1 lagerblad
1 burk inläggningssill (240g)
1 rödlök.
Börja med att krossa kryddpeppar och vitpeppar. Koka sedan upp allt till laget och låt det koka en liten stund för att sedan ställa kallt.
Undertiden låter du sillen rinna av och skär den i mindre bitar. Skär rödlöken i skivor. När laget kallnat varvar du sill med lök i en burk och slår sedan på laget.
Efter ungefär två dagar när den har stått en stund är den färdig att ätas! Lycka till


Julköttbullar...


Ni behöver:
- 2 gullökar
- 1 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 1 dl ströbröd
- 1 kg blandfärs
- 3 tsk salt
- 2 ägg
- 2 krm kryddpeppar
- 1 1/2 tsk socker
- smör / olja till stekning

Årets peppkakshus
I söndags gjorde jag och Jina detta söta hus, hehe. Köpte sånt färdigt man sätter ihop med smält socker, gjorde en kristyr utav florsocker, ättiksprit och äggvita och en massa nonstop. Riktigt stolta är vi haha! Har ni gjort något pepparkakshus än?